Kesirli sayılarda toplama

Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemlerini yapabilmeniz için öncelikle paydalarının eşit olması gerekiyor. Yani toplayacağınız veya çıkaracağınız kesirlerdeki, kesir çizgisinin altındaki sayılar aynı olmalıdır. 2/3 + 1/3 = 3/3 Paydalar eşitse, payları topluyorsunuz.Jan 27, 2022

Kesirlerde toplama işlemi nasıl yapılır?

Verilen kesirler öncelikle bileşik kesre çevrilir ve toplama işlemi yapılabilir. İlk kesir için işlem: 2×7= 14 + 3= 17 payda kısmı aynen yazılır. 17/7 sonucu elde edilir. İkinci kesir için işlem: 1×7 = 7+2 = 9 payda kısmı aynen yazılır. 9/7 sonucu elde edilir.

Kesirlerde toplama çıkarma işlemi nedir?

Paydaları eşit kesirlerde toplama/çıkartma işlemi yapılırken paylar toplanır/çıkartılır ve paya yazılır, ortak payda sonuca payda olarak yazılır. ÖRNEK: 26+16 işleminin sonucunu bulalım. Bir bütünün 6 eş parçasından 2 tanesi ile 1 tanesini toplarsak o bütünün 6 eş parçasından 3 tanesini elde ederiz.

Paydaları eşit olmayan kesirlerde toplama işlemi nasıl yapılır?

KONU 22: KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA

  1. Paydaları eşit olmayan kesirleri toplayabilmek için önce bu kesirlerin paydalarını eşitleriz. …
  2. Toplayacağımız kesirlerden birinin paydası diğerinin tam katı ise, paydaları eşitleyebilmek için paydası küçük olan kesri genişletiriz.

Kesirlerde toplama işlemi ne demek?

Kesirler aynı zamanda bir doğal sayı ile beraber toplanabilir. Böyle durumlarda kesri aynı şekilde yazdıktan sonra doğal sayının altına bir kesir yazılır. O da 1 sayısı olur. Daha sonra yine paydalar karşılıklı birbiri ile çarpılır ve ortak katları bulunur.

Kesirlerde toplama nasıl yapılır 6 sınıf?

PAYDALARI EŞİT OLAN KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ Paydaları eşit kesirlerde toplama/çıkartma işlemi yapılırken paylar toplanır/çıkartılır ve paya yazılır, ortak payda sonuca payda olarak yazılır.

Rasyonel sayılarda toplama çıkarma nasıl yapılır?

Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemi yaparken payda eşitleniyordu. Aynı durum rasyonel sayılarda işlem yaparken de geçerli. ÖRNEK: 32+−14 işlemini yapalım. paydalar eşitlendikten sonra paydaki sayılar toplanır ve paya yazılır.Ortak payda sonucun paydasına yazılarak sonuç bulunur.

Kesirli çıkarma işlemi nasıl yapılır?

=> İki sayı da NEGATİFSE önce çıkan sayının işareti + yapılır ve bildiğimiz çıkarma işlemi değil TOPLAMA işlemi yapılır. Örnek: (-25) – (-12) = -13 ((-25) + (+12) = -13 şeklinde bulunur.) (-12) – (-25) = +13 ((-12) + (+25) = +13 şeklinde bulunur.)